Η δράση του Σ.Ι.Σ.Χ.Ε.

Η δράση του Σ.Ι.Σ.Χ.Ε.

Το Σ.Ι.Σ.Χ.Ε., από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, δραστηριοποιήθηκε έντονα γύρω από το θέμα της παράνομης λειτουργίας “Σχολών Χορού” είτε από μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης & διαφόρων Συλλόγων είτε από ιδιώτες, όπως: Γυμναστήρια, Ιδιωτικά Σχολεία, Νηπιαγωγεία, Χοροδιδασκαλεία, Στούντιο Χορού, κ.λ.π.

Αγωνίστηκε για τον διορισμό αποφοίτων Ανώτερων Επαγγ.Σχολών Χορού στα Σχολεία και με ενέργειές του προς το Υπουργείο Παιδείας προσλήφθηκαν καθηγητές – απόφοιτοι των Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού – από τα ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία από το 2002, αλλά και αργότερα μέχρι σήμερα προσλαμβάνονται στα Καλλιτεχνικά Γυμνάσια και Λύκεια.

Από την αρχή της συστάσεώς του μέχρι σήμερα το Σωματείο αγωνίζεται για την ισοτιμία και αναβάθμιση διπλωμάτων – αποφοίτων των τμημάτων καθηγητών – των Ανωτέρων Σχολών Χορού, που στην ουσία αφήνονται αδιαβάθμητα, εφόσον κατατάσσονται στο 5ο επίπεδο σπουδών από το Υπουργείο Παιδείας δηλαδή εφάμιλλα των ΕΠΑΛ και ΙΕΚ, με παράφορη παραβίαση του άρθρου 16 παρ. 7 του Συντάγματος. Το Σ.Ι.Σ.Χ.Ε. προτείνει την ίδρυση κλάδου εκπαιδευτικών, με Προεδρικό Διάταγμα, που να ανήκει στην 3η βαθμίδα εκπαίδευσης ή στην αντίστοιχη βαθμίδα που πρέπει και το δίπλωμά τους να κρίνεται ισότιμο με τα πρώην Τ.Ε.Ι. , ως δίπλωμα Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού τριετούς εκπαίδευσης – φοίτησης, για πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. 

Έχει υποβάλλει δια μέσου του νομικού συμβούλου του πάμπολλα Υπομνήματα και Διαμαρτυρίες προς τον Συνήγορο του Πολίτη, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Νομαρχίες – Περιφέρειες, το Υπουργείο Πολιτισμού & το Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με τη νομιμότητα των απανταχού στην Ελλάδα “παρανομούντων” και την παραδειγματική τιμωρία τους με αυστηρές ποινές και μεγάλα πρόστιμα.

Πολέμησε επίσης για την “αδόκιμη” και άκρως παράλογη στάση της “Α.Ε.Π.Ι.” απέναντι στα μέλη του. Τελικά, μετά από πολύχρονες ενέργειες του παρόντος Δ.Σ., εξαιρέθηκαν οι νόμιμες Σχολές Χορού από την υποχρέωση καταβολής πνευματικών δικαιωμάτων για τη χρησιμοποίηση της μουσικής, μόνο φυσικά εάν τα μουσικά έργα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και τα είδη χορού να παρέχονται στο πλαίσιο του Π.Δ. 457/83 & του Π.Δ. 372/83 {έγγραφα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.) 30/12//2013 & 29/10/2014}.

Επίσης, εισήγαγε την πρόταση για την ύπαρξη Πιστοποιητικού Σπουδών εκ μέρους των Ερασιτεχνικών Σχολών Χορού προς τους ενδιαφερόμενους σπουδαστές τους, που θα πιστοποιεί τη συνεχή επιτυχημένη φοίτησή τους κατά την τελευταία 5ετία, απαραίτητη για την εισαγωγή τους στις Ανώτερες Σχολές Χορού.

Στις επαφές του Σ.Ι.Σ.Χ.Ε με το ΥΠ.ΠΟ ιδιαίτερη μνεία έγινε για αλλαγή του τίτλου των σχολών χορού από “Ερασιτεχνική Σχολή Χορού” σε “Σχολή Χορού Βασικής και προεπαγγελματικής Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης”.

Συνεργάζεται με συγγενή σωματεία και γενικότερα παρουσιάζει ενεργό δράση στους τομείς της νομικής κατοχύρωσης και διασφάλισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του.

Συμμετέχει σε εκθέσεις για το παιδί και το χορό, οργανώνει σεμινάρια, διαλέξεις, ημερίδες και χοροεσπερίδες και από το 2006 μέχρι σήμερα διοργανώνει το, καθιερωμένο πλέον, ετήσιο ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ – ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ GALA στο Θέατρο στο ACS (Πρώην Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου), με συμμετοχή ενεργών μελών του από όλη την Ελλάδα, με τεράστια επιτυχία! Μεγάλο μέρος των εσόδων του GALA, διατίθεται κάθε χρόνο για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Τα ενεργά μέλη προβάλλονται στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς με ομαδική διαφήμιση μέσω του τύπου, του ετήσιου ημερολογίου που εκδίδει και της δυναμικής ιστοσελίδας του, όπου παράλληλα παρουσιάζεται όλη η δραστηριότητά του, διατρανώνοντας έτσι την παρουσία του στο καλλιτεχνικό και χορευτικό γίγνεσθαι.

Δωρεές από τα Gala Σ.Ι.Σ.Χ.Ε.

 1. 1o Gala 16 & 17/12/2006
  “ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”
 2. 2ο Gala 15 & 16/12/2007
  α) “ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ”
  β) “Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” Κέντρο Επαγγελματικής
  Εκπαίδευσης παιδιών με ειδικές ανάγκες
 3. 3ο Gala 20 & 21/12/2008
  α) “Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” Κέντρο Επαγγελματικής
  Εκπαίδευσης παιδιών με ειδικές ανάγκες
  β) “H ΑΓΚΑΛΙΑ” ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΕΝΝΗΤΟΥ
  ΠΑΙΔΙΟΥ”
  γ) “Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ” ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
  ΑΓΙΑΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
 4. 4ο Gala 19 & 20/12/2009
  α) “H ΑΓΚΑΛΙΑ” ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΕΝΝΗΤΟΥ
  ΠΑΙΔΙΟΥ
  β) “Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” Κέντρο Επαγγελματικής
  Εκπαίδευσης παιδιών με ειδικές ανάγκες
  γ) “Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ” ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
  ΑΓΙΑΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
  δ) “ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ”
  ε) ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ (που εγχειρίστηκε στα μάτια στο εξωτερικό)
 5. 5ο Gala 4,5, 11 & 12/12/2010
  α) ”Η ΠΙΣΤΗ” ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
  ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
  β) “H ΑΓΚΑΛΙΑ” ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΕΝΝΗΤΟΥ
  ΠΑΙΔΙΟΥ
  γ) “Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ” ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ” ΑΓΙΑΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
  δ) “ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ”
 6. 6ο Gala 3,4, 10 & 11/12/2011
  α) ”Η ΠΙΣΤΗ” ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
  β) “H ΑΓΚΑΛΙΑ” ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΕΝΝΗΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”
  γ) “ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ”
  δ) ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
 7. 7ο Gala 8,9, 15 & 16/12/2012
  α) “Β’ ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ “ΣΩΤΗΡΙΑ”
  β) “H ΑΓΚΑΛΙΑ” ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΕΝΝΗΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”
  γ) “ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”
 8. 8ο Gala 14,15,21 & 22/12/2013
  ”Η ΠΙΣΤΗ” ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
 9. 9o Gala 13,14, 20 & 21/12/2014
  ”Η ΠΙΣΤΗ” ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
 10. 10o Gala 12, 13, 19 & 20 /12/2015
  “ΕΓΝΥΑ” ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΝΟΗΤΙΚΩΣ ΥΣΤΕΡΟΥΝΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ”
 11. 1o Gala 10, 11, 17 & 18/12/2016
  α) “ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ” ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ”
  β) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ “Η ΜΗΤΕΡΑ-ΑΝΑΡΡΩΤΗΡΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ”
 12. 12o Gala 9, 10, 16 & 17/12/2017
  α) “ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”
  β) “Ο ΑΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” ΣΤΕΓΗ ΘΗΛΕΩΝ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ
 13. 13ο Gala 19, 20, 26 & 27/01/2019
  ΛΥΡΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ “ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ” (Ν.ΒΟΥΤΖΑΣ – ΜΑΤΙ)