ΕΠΙΣΤΟΛΗ Σ.Ι.Σ.Χ.Ε. 29.04.2020 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΧΟΡΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Σ.Ι.Σ.Χ.Ε. 29.04.2020 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΧΟΡΟΥ

Σ.Ι.Σ.Χ.Ε.

Σωματείο Ιδιοκτητών Σχολών Χορού Ελλάδας

Αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Πολιτισμού & τις Περιφέρειες

 

Tαχυδρ. διεύθυνση:  Aλ. Παπαναστασίου 6, 141 23 Λυκόβρυση  – Τηλ.: 210 28 32 883
Έδρα: Έβρου 58, 122 43 Αιγάλεω Αθήνα  –  Τηλ.: 210 59 12 616
info@sisxe.com, www.sisxe.com

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΞΟΧΟΤΑΤΟ                                      Aθήνα 29/04/2020

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ                         Αρ. Πρωτ. 45

κ.κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

 

Ιδιαίτερη Κοινοποίηση:

Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ.κ. Ιωάννη Βρούτση

Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ.κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη

Υπουργό Οικονομικών κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Αρμοδίους Υφυπουργούς

 

 

ΘΕΜΑ: ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ & ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΧΟΡΟΥ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟΑ & ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

 

Αξιότιμε κ.κ Πρωθυπουργέ,

 

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

 

Αξιότιμοι κ.κ. Υφυπουργοί,

 

Οι προβληματισμοί του κλάδου μας σε σχέση με τα ήδη αναγγελθέντα μέτρα που έλαβε η Πολιτεία αφορούν στην επαναλειτουργία των Σχολών μας, την ιδιαιτερότητα των οποίων  θα θέλαμε να σας εκθέσουμε εκ νέου.

 

Πιστεύουμε ότι είμαστε πολίτες αυτής της χώρας που αν μη τι άλλο περιμέναμε σήμερα να αναφέρουν τον κλάδο μας με το όνομά του. Στην σημερινή ενημέρωση της Υπουργού κας Κεραμέως δεν θίχτηκε καν το όνομά μας! Που ακριβώς μας εντάσσετε;

 

 

Το Σωματείο μας εκπροσωπεί πάνω από 220 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ως Ανώτερες Επαγγελματικές και Ερασιτεχνικές Σχολές Χορού, Αναγνωρισμένες από το ΥΠΠΟΑ & τις Περιφέρειες, τηρώντας όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές Ίδρυσης και Λειτουργίας βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.

Όπως ήδη σας εκθέσαμε και σε προηγούμενη επιστολή μας (26 Μαρτίου 2020, αρ. Πρωτ. 36)  Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν μεγάλο, συνολικά, αριθμό εργαζομένων, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της γενικής ανεργίας του τόπου μας καθώς και στην οικονομική στήριξη τόσο των ασφαλιστικών ταμείων – μέσω των ασφαλιστικών μας εισφορών –  όσο και του ιδίου του Κράτους – μέσω της φορολογικής διαδικασίας.

 

Μετά από την διοικητική εντολή στις 11 Μαρτίου 2020 ως γνωστόν, κλείσαμε όλοι τις Σχολές μας, με τον ανάλογο σεβασμό και υπευθυνότητα υγειονομικής προστασίας απέναντι στους συμπολίτες μας.

(Α.Π.:ΥΠΠΟΑ/ΓΔΣΠ/ΔΚΕ/ΤΕΘΧ/132130/2542/982/305 12.03.2020 – ΕΡΑΣ.ΣΧΟΛΕΣ ΧΟΡΟΥ Απαγόρευση-λειτουργίας-εκπ-δομών-Περιφέρειες).

 

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι ανήκουμε στην ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ της ΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, η οποία δυστυχώς, δεν αναφέρθηκε ΠΟΥΘΕΝΑ μέχρι σήμερα για τον χρόνο και τους όρους επαναλειτουργίας μας, στις κατηγορίες των κλεισμένων επιχειρήσεων που είναι και σφόδρα πληττόμενες…

 

Σας υπενθυμίζουμε και πάλι ότι λειτουργούμε βάσει του νομικού πλαισίου (Ν.1158 1981, Π.Δ. 457 1983, Π.Δ. 372 1983, Ν. 1348 1983, ΑΔΑ Β4Ω0Γ-65Β ΙΔΡΥΣΗ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΛΛ. ΕΚΠΑΙΔ 10.04.2012, ΑΔΑ: ΩΣΠ8465354-ΖΒΨ 25.05.2018 κ.άλ.):

 

 • μόνο 10 μήνες το πολύ (Ανώτερες Επαγγελματικές & Ερασιτεχνικές Σχολές Χορού) με ωρομίσθιους – μειωμένης απασχόλησης υπαλλήλους – και σε ΕΙΔΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ με ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
 • Η ηλικία των εκπαιδευόμενων μαθητών μας ξεκινάει από 3 ετών μέχρι και ενήλικες, σε αυστηρά τηρούμενα τμήματα ανά ηλικιακή ομάδα. (Άρθρο 4 παρ.1 Π.Δ. 457/81)
 • Υπάρχει περιορισμός μαθητών στην αίθουσα βάσει του άρθρου 11, Ν. 1158/81 και ένα άτομο ανά 3 τ.μ. του άρθρου 6 Π.Δ. 457/83
 • Οι αίθουσές μας είναι από 45 τμ – 100 τ.μ. και άνω, δηλαδή λειτουργούμε υποχρεωτικά σε μεγαλύτερους χώρους από τις τάξεις των φροντιστηρίων.
 • Η φυσική παρουσία του μαθητή είναι απαραίτητη για την ασφαλή του εκγύμναση, σε αντίθεση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου οι κίνδυνοι τραυματισμού είναι μεγάλοι. Επιπροσθέτως πρέπει να τηρούνται και οι ανάλογες προϋποθέσεις προδιαγραφών (π.χ. πάτωμα κλ.π.)
 • Έχουμε δίδακτρα κατεξοχήν Μηνιαία.
 • Ειδικά τώρα με τις παρούσες συνθήκες έχει χαθεί πλήρως η σχολική χρονιά και μάλιστα είναι αβέβαιη η επαναλειτουργία μας από τον Σεπτέμβριο εάν δεν ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία.

 

Αξιότιμε κ.κ Πρωθυπουργέ,

 

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

 

Αξιότιμοι κ.κ. Υφυπουργοί,

 

ΖΗΤΑΜΕ:

 

 1. Να καθορίσετε συγκεκριμένη ημερομηνία επαναλειτουργίας μας, εφόσον το επιτρέψει η καθοδική πορεία της πανδημίας και σύμφωνα με ένα καθορισμένο πρωτόκολλο υγειονομικής προστασίας.
 2. Να συνυπολογιστούν όλοι οι παράγοντες ιδιαιτεροτήτων του κλάδου μας, που σας αναφέραμε παραπάνω, σχετικά με την σταδιακή επαναλειτουργία μας, ανάλογα με τα ηλικιακά κριτήρια (Ξεχωριστά παιδιά του λυκείου και γυμνασίου και ξεχωριστά του δημοτικού) και ανάλογα με τις προδιαγραφές των χώρων μας. Πολύ σημαντική κατηγορία αποτελούν οι τελειόφοιτοι σπουδαστές/ριες των Ανώτερων Επαγγ. Σχολών Χορού, που θα χρειαστούν τον εντελώς απαραίτητο χρόνο να γυμναστούν για να μπορέσουν να επανενταχθούν ομαλά και χωρίς τραυματισμούς στα πρακτικά μαθήματα και να οδηγηθούν στις Διπλωματικές Εξετάσεις του ΥΠΠΟΑ.
 3. Να εξετάσετε το ενδεχόμενο άρσης της αναστολής λειτουργίας μας, ως δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης ακολουθώντας την ηλικιακή κλίμακα των υπόλοιπων σχολείων.
 4. Επίσης, να υπάρξει ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΧΟΡΟΥ. Οι περισσότερες από αυτές αναγκάζονται να απασχολούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ, καθηγητές επιπλέον ειδικοτήτων (Μουσικοί, Ορθοπεδικοί, Φυσιοθεραπευτές, Φιλόλογοι κλπ) καθώς και λοιπό προσωπικό.
 5. Τέλος, να υπάρξει ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ οικονομικής βοήθειας για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, για τους υπόλοιπους μήνες Μάϊο μέχρι και Αύγουστο 2020, για την κάλυψη ΕΝΟΙΚΙΩΝ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ, ΔΕΚΟ και γενικά ΤΡΕΧΟΝΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ, ώστε να μην κλείσουμε οριστικά!

 

Με σεβασμό προς το έργο σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας, αναμένοντας από εσάς νεότερα!

 

Με εκτίμηση,

 

Η Πρόεδρος                                                                            Η Γ. Γραμματέας

 

Ελισάβετ Γεωργούδη                                                              Ματίνα Κοϊτσάνου

 

 

Share this post