Διεθνές φεστιβαλ χορού Καλαμάτας

Διεθνές φεστιβαλ χορού Καλαμάτας

14-22.7
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ

Bruno Caverna “Παίζοντας στα άκρα

Ο βραζιλιάνος Bruno Caverna (Μπρούνο Καβέρνα) είναι διεθνώς αναγνωρισμένος χορευτής και δάσκαλος με βαθιά γνώση  καποέιρα, σύγχρονου χορού, ακροβατικών, contact improvisation και qi-gong. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει διερευνήσει σε βάθος τους τρόπους αφομοίωσης όλων των παραπάνω τεχνικών και ενσωμάτωσής τους σε μια μέθοδο σωματικής κατανόησής τους που διευρύνει τις δυνατότητες του διδασκόμενου χορευτή. Το πάθος του Καβέρνα για τη δουλειά του συνοδεύεται από μια  ακατάσβεστη επιθυμία για συνεργασία και ανταλλαγή με άλλους ανθρώπους. Αυτή η δύναμη τον ώθησε σε πολυάριθμα πρότζεκτ  που συνδυάζουν διαφορετικές τεχνικές. Έχει προσκληθεί από μερικές από τις πιο σημαντικές σχολές (SNDO/MTD, Theatre School, Amsterdam – Ολλανδία, École Nationale Supérieure des Arts du Cirque de Châlons en Champagne – Γαλλία, κ.ά.), φεστιβάλ (Impulstanz, Charleroi/Danses κ.ά) και ομάδες χορού (Ultima Vez, Cie Michèle Anne De Mey, κ.ά), στην Ευρώπη και στον κόσμο, για να μεταδώσει την ιδιαίτερη προσέγγισή του στο χορό και τον αυτοσχεδιασμό.

Ο στόχος του σεμιναρίου “Παίζοντας στα άκρα” είναι να διερευνήσει την πόλωση, εγγενή σε κάθε έκφανση της ζωής, ως θεμελιώδες στοιχείο έμπνευσης και έκφρασης. Το σεμινάριο συνυφαίνει το partnering με τον αυτοσχεδιασμό και με τεχνικές εδάφους, καθώς και με μια προωθημένη διερεύνηση της άσκησης της αναπνοής. Οι συμμετέχοντες παροτρύνονται να αφήσουν για λίγο παράμερα την εγκεφαλική, σκεπτόμενη πλευρά τους, και να βυθιστούν στον κόσμο των άμεσων ερεθισμάτων των αισθήσεων. Μέσα από τη συνειδητή καθοδήγηση και το χιούμορ του Καβέρνα, ανοίγεται ένας χώρος στον οποίο οι έννοιες των κάθε είδους ορίων, του σωστού και του λάθους μοιάζουν να ξεθωριάζουν. Σαν «αεροβικός διαλογισμός», το σεμινάριο ωθεί προς τα δύο άκρα, τόσο της ενδυνάμωσης της σωματικότητας, όσο και της ακραίας ευαισθησίας στα ερεθίσματα, διερευνώντας και συνδέοντας μεταξύ τους όλα τα στρώματα αντίληψης και αίσθησης.

Μέσα από μια σε βάθος προσωπική έρευνα, που αντλεί στοιχεία από το καποέιρα, το qi-gong, το contact improvisation και τον σύγχρονο χορό, προκύπτει μια οργανική, ενεργητική και μοναδική σωματική προσέγγιση. Η σύνδεση με τις σπειροειδείς φυσικές ενέργειες που διατρέχουν το σώμα και η επικέντρωση στην ενεργοποίηση στρωμάτων συνείδησης που βρίσκονται σε μεγάλο βάθος δίνουν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να βιώσουν μια πλήρη σωματική εμπειρία. Ακόμα και αν η δουλειά γίνει πολύ εντατική, η αίσθηση της ελαφρότητας δεν χάνεται ποτέ, αφού υπάρχει πάντα μια αίσθηση παιχνιδιού για να μας εμψυχώνει και να μας θυμίζει γιατί αρχίσαμε να χορεύουμε!

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και προχωρημένους σπουδαστές χορού.

17-19.7
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Guy Cools & Λία Χαράκη “Stand up PerformDance Theory

Δραματουργός, κριτικός χορού και εκπαιδευτικός, ο Βέλγος Guy Cools (Γκυ Κουλς) συνέδεσε, ήδη από τις αρχές τις δεκαετίας του `80, το όνομά του με τις εξελίξεις στον σύγχρονο χορό στο Βέλγιο και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό της πολιτιστικής πολιτικής για το χορό που ανέδειξε τη φλαμανδική σκηνή σε μια από τις πιο δυναμικές της Ευρώπης. Ως δραματουργός, έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς δημιουργούς όπως ο Αλαίν Πλατέλ, o Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι, les ballets C de la B,
η Μισέλ Αν Nτε Με, η Μαρί Σουινάρ και o Άκραμ Καν
. Η Λία Χαράκη, που θα παρουσιάσει την περφόρμανς Giraffe στο πλαίσιο του προγράμματος του φεστιβάλ, συνεργάζεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια με τον Γκυ Κουλς.

Με σπουδές στο Laban Centre του Λονδίνου, υποτροφίες, διακρίσεις (DanceWeb – Impulstanz, Aerowaves κ.ά.) και παρουσία σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ και διοργανώσεις, η γεννημένη στη Λεμεσό Λία Χαράκη θεωρείται ανερχόμενη ευρωπαία χορογράφος. Από το 2003 που επέστρεψε στην Κύπρο, παρουσιάζει τη δουλειά της ως χορογράφος αλλά και ως περφόρμερ με την ομάδα της  .pelma.lia haraki και συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια να τεθούν οι βάσεις μιας πολιτιστικής πολιτικής που έχει αναβαθμίσει εντυπωσιακά το χορό στην Κύπρο. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα εξερευνήσουμε την πρακτική του “Stand up PerformDance”, που είναι ο τρόπος δουλειάς που ανέπτυξε η χορογράφος Λία Χαράκη μαζί με τους συνεργάτες της τα τελευταία χρόνια.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της πρακτικής είναι οι τρόποι με τους οποίους ο περφόρμερ μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δικές του αναφορές και εμπειρίες σε στενή σχέση με την παιδεία του στην περφόρμανς, ως εργαλεία στη δημιουργική  διαδικασία. Η χρήση λόγου, ήχου, τραγουδιού, κίνησης, δραματουργίας, οποιασδήποτε ικανότητας ή ανικανότητας θα οδηγήσουν τον περφόρμερ σε ένα ταξίδι έρευνας της ίδιας του της ταυτότητας για τη δημιουργία υλικού. Το εργαστήριο στην ουσία είναι μία σειρά από μικρές παραστάσεις μέσα στο στούντιο από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι θα καλούνται συνεχώς να παρουσιάζουν 1-2 λεπτών Stand up PerformDances επιτόπου. Η διήγηση ιστοριών και η ενσωμάτωση τους, το γέλιο ως γέφυρα επικοινωνίας, η χειρονομία ως χορός και οι πολλές παραστάσεις θα βοηθήσουν στην εξοικείωση του περφόρμερ να μπορεί να δημιουργεί στη στιγμή με αναφορές από το δικό του σύμπαν.

Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετέχουν περφόρμερ όλων των ειδών που είναι ανοιχτοί να ξεπεράσουν τα όρια της δικής τους  τέχνης και να πειραματιστούν με το τι μπορεί να είναι περφόρμανς γενικότερα.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες και σπουδαστές των παραστατικών τεχνών. Θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

ΠΟΣΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ 180 €

  • Το ποσό συμμετοχής εξοφλείται με την έναρξη του σεμιναρίου

ΕΓΓΡΑΦΗ – ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 80 €

  • Οι προκαταβολές δεν επιστρέφονται μετά τις 5 Ιουλίου 2010
  • Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 30 Ιουνίου 2010

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες 210 775 17 31 & 6973 034 771 Εριφίλη Εφραιμίδου ή με e-mail:  mail@kalamatadancefestival.gr

ΠΟΣΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 70 €

  • Το ποσό συμμετοχής εξοφλείται με την έναρξη του εργαστηρίου

ΕΓΓΡΑΦΗ – ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 25 €

  • Οι προκαταβολές δεν επιστρέφονται μετά τις 5 Ιουλίου 2010
  • Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 30 Ιουνίου 2010

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες 210 995 80 51 & 6934 205 070 Μπετίνα Παναγιωτάρα ή με e-mail:  mail@kalamatadancefestival.gr

ΠΟΣΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ και ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 220 €
ΕΓΓΡΑΦΗ – ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 80 €

  • Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο και το εργαστήρι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του Φεστιβάλ με ειδική τιμή εισιτηρίου 10 €

Share this post