Έφυγε ο Γιάννης Μέτσης

Έφυγε ο Γιάννης Μέτσης

Γιάννης Μέτσης

Με μεγάλη μας θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του αγαπημένου μας ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΤΣΗ, Χορευτή-Χορογράφου και Δάσκαλου, που τόσα χρόνια, ακούραστα και αξιοθαύμαστα υπηρέτησε την τέχνη του χορού στον τόπο μας.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΤΣΗΣ έφυγε ξαφνικά από τη ζωή την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010, αφήνοντας μεγάλο κενό και συγχρόνως σπουδαίες αναμνήσεις και έργο στους παλαιότερους αλλά και στους νεότερους. Η κηδεία του έγινε το Σάββατο 7/8/2010 στις 12 το μεσημέρι από το Α` Νεκροταφείο Αθηνών, στην Εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, από όπου τον συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και μαθητές του, μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης .

Το Δ.Σ. του Σ.Ι.Σ.Χ.Ε.

"Ακόμη και στα 79 του δεν αποχωριζόταν εύκολα τις αίθουσες χορού. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχε μέχρι πρόσφατα μια ενεργή παρουσία στα χορευτικά πράγματα του τόπου προσφέροντας την γνώση, την πείρα, το πάθος του. Ο Γιάννης Μέτσης, σπουδαία φυσιογνωμία της Χορευτικής Τέχνης στην Ελλάδα έφυγε από τη ζωή στις 6 Αυγούστου, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στην εξοχική του κατοικία στην Εύβοια.

Μεγάλος δάσκαλος, χορογράφος και εξαιρετικός χορευτής ήταν από τους πρώτους, κλασικούς που ανέδειξε ο τόπος μας, με διεθνή καριέρα και διακρίσεις. Πειραιώτης στην καταγωγή σπούδασε κλασικό χορό και τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών. Το 1950 γίνεται πρώτος χορευτής στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Στη συνέχεια μαθητεύει κοντά σε σπουδαίους δασκάλους στο Παρίσι, το 1954 γίνεται μέλος του Ballet Roland Petit, το 1955 συνεργάζεται με το Grand Ballet du Marquis de Cuevas, το 1956 με το Ballet Rambert (σημερινή Rambert Dance Company), ενώ το 1958 αναλαμβάνει διευθυντική θέση στο Ιρλανδικό Theatre Ballet. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δημιουργεί δικό του Σχολείο κλασικού χορού και παράλληλα συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή ως σολίστ και χορογράφος. Το 1961 φεύγει για ένα χρόνο στη Νέα Υόρκη και μαθητεύει στο πλάι του Georges Balanchine και της Martha Graham. Το 1965 ιδρύει την Χορευτική Ομάδα Γιάννη Μέτση, το μετέπειτα Πειραματικό Μπαλέτο Αθηνών στο οποίο θα αφοσιωθεί περισσότερο από το 1972 λύνοντας την μόνιμη συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Στην δεκαετία του 1980 θα επιστρέψει στην Ε.Λ.Σ. ως χορογράφος και θα διδάξει μπαλέτο στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.
Προς τα τέλη Ιουλίου, η Ε.Λ.Σ. παρουσίασε στο Ηρώδειο την ιστορική παραγωγή της Αΐντα, σε χορογραφία του Γιάννη Μέτση, το 1991".

(Άρθρο από το dancepress.gr)

Share this post